2 SCHUURWONINGEN BIRCKHOEVE RIJSWIJK

Wij ontwerpen graag woningen op maat, mèt de kopers of de toekomstige bewoners, individueel of met een groep.
We verzorgden het ontwerp voor deze 2 nieuw gebouwde schuurwoningen voor de Stadsboerderij de Birckhoeve in Rijswijk, voor Steenvlinder. De woningen maken onderdeel uit van een collectief hofje rond een oude historische hoeve. De hoeve en de aangebouwde stallen zijn als kluswoningen verbouwd tot woningen, de kopers hebben deze als cascowoning verder afgebouwd.

stadsboerderij de Birckhoeve, het collectieve hofje

Deze twee geschakelde schuurwoningen staan op de plek van een vervallen schuur, waarvan we de contouren, goothoogte en nokhoogte exact hebben aangehouden. Hierdoor is, samen met de hoeve en de stallen, een collectief hofje ontstaan rond een binnenplaats. Hiermee ontstaat een duurzame combinatie van hergebruik, renovatie, transformatie en nieuwbouw.
De woningen zijn duurzaam gebouwd in CLT houtbouw, de gevels zijn bekleed met verduurzaamd hout. De woningen zijn voorzien van een warmtepomp, vloerverwarming, hoogwaardige isolatie en pv panelen.
We hebben de indelingen en gevels in cocreatie met de kopers uitgewerkt, de kopers hebben de woningen binnen zelf afgebouwd.

zijgevel aan de westzijde

Voor de hoofdvorm van de woningen is voor de archetypische vorm van een eenvoudige schuur gekozen, de woningen komen op de plaats van een schuur met dezelfde hoofdvorm. De twee hoge entrees en de transparante kopgevels zijn een bewerking op deze hoofdvorm.

De woningen zijn als casco ontwerp ontwikkeld, waarbij er in het ontwikkelproces nog veel vrijheid is voor de koper: de nadere indeling en afwerking van de woning is zelf te kiezen en indien gewenst kan de koper de woning zelf afbouwen.

entreepui, bekleed met rhombus dubbel rabatdelen

Het casco is geïsoleerd en bekleed met houten rabatdelen. In de gevel vormen de twee entreepuien een accent, die overgaan in twee kapellen. Deze entreedelen worden bekleed met fijn verticaal gelijnde houten delen, rhombus dubbel. De overige geveldelen zijn bekleed met channelsiding rabatdelen.
De dakpannen zijn afgestemd op de dakpannen van de hoeve en schuren.

kopgevel aan de oostzijde
interieur, het houten CLT casco blijft in het zicht
houten trap en CLT wanden

De woningen zijn gebouwd in CLT houtbouw, ‘Cross Laminated Timber’. Dit zijn massief houten elementen die, net als multiplex, zijn opgebouwd uit meerdere lagen massief hout. De elementen worden vooraf op maat gemaakt en vooraf voorzien van de sparingen en doorvoeren voor de installaties.
Hieronder enkele beelden uit de bouwfase:

assemblage van de CLT elementen

Aan de binnenzijde van de woning blijft het hout zichtbaar. Dit kan naar wens worden gebeitst, bijvoorbeeld in een lichte transparante tint, waarbij de houtnerven zichtbaar blijven.
De elementen zijn in de zomer op de locatie in 2 dagen geassembleerd. De gevels, wanden, vloeren en het dak zijn uitgevoerd in CLT.

zicht op de schuren, welke zijn getransformeerd tot kluswoningen

isolatie en afwerking van de gevels
kleuren van de dakpannen en de houten gevelplanken
interieur casco met puien
achtergevel
kopgevel met houten rabatdelen

2 SCHUURWONINGEN BIRCKHOEVE, RIJSWIJK
opdrachtgever: Steenvlinder BV
Aannemer: Vito Bouw, Wateringen
status: opgeleverd (2023)