2 SCHUURWONINGEN BIRCKHOEVE RIJSWIJK

Voor de stadsboerderij Birckhoeve in Rijswijk worden door Steenvlinder 2 duurzame schuurwoningen ontwikkeld.
De woningen vormen samen met de historische hoeve en aangebouwde schuren een besloten hofje. De schuren zijn getransformeerd tot kluswoningen. Hiermee ontstaat een duurzame combinatie van hergebruik, transformatie en nieuwbouw.
Voor de hoofdvorm van de woningen is voor de archetypische vorm van een eenvoudige schuur gekozen, de woningen komen op de plaats van een schuur met dezelfde hoofdvorm. De twee hoge entrees en de transparante kopgevels zijn een bewerking op deze hoofdvorm.
De woningen worden als casco ontwerp ontwikkeld, waarbij er in het ontwikkelproces nog veel vrijheid is voor de koper: de nadere indeling en afwerking van de woning is zelf te kiezen en indien gewenst kan de koper de woning zelf afbouwen.

zicht op de schuren, die zijn getransformeerd tot kluswoningen

De woningen worden gebouwd in CLT houtbouw, ‘Cross Laminated Timber’. Dit zijn massief houten elementen die, net als multiplex, zijn opgebouwd uit meerdere lagen massief hout. De elementen worden vooraf op maat gemaakt en vooraf voorzien van de sparingen en doorvoeren voor de installaties. Aan de binnenzijde van de woning blijft het hout zichtbaar. Dit kan naar wens worden gebeitst, bijvoorbeeld in een lichte transparante tint, waarbij de houtnerven zichtbaar blijven.
De elementen zijn in de zomer op de locatie in 2 dagen geassembleerd. De gevels, wanden, vloeren en het dak zijn uitgevoerd in CLT.

Assemblage van de CLT elementen

De gevels worden geïsoleerd en bekleed met houten rabatdelen. In de gevel vormen de twee entreepuien een accent, die overgaan in twee kapellen. Deze entreedelen worden bekleed met verticaal gelijnde houten delen. De dakpannen zijn afgestemd op de dakpannen van de hoeve en schuren.
De woningen zullen binnenkort worden opgeleverd.

isolatie en afwerking van de gevels
kleuren van de dakpannen en de houten gevelplanken

Inmiddels zijn de kozijnen geplaatst.

interieur met puien
impressie (Steenvlinder)

2 SCHUURWONINGEN BIRCKHOEVE, RIJSWIJK
opdrachtgever: Steenvlinder BV
Aannemer: Vito Bouw, Wateringen