WOONZORG CENTRUM OOSTDUIN DEN HAAG

Oostduin
3d model van de nieuwe begane grond

ARVIDE maakte het interieurontwerp voor de renovatie en herinrichting van woonzorgcomplex Oostduin, in Den Haag. De hokjes indeling van het jaren 60 complex is optimaal opengebroken en omgezet naar een uitnodigende open ruime hal.

de centrale hal, entreebalie, ronde pantry, beschut achter de kolommen de zithoek, aan de tuin

De centrale hal is een open ruimte met diverse bezoekbare functies.
Een compacte receptie is vormgegeven als een vrijstaand meubelstuk. Bewoners kunnen zelf koffie en drankjes schenken van een rond keukeneilandje met een koffiemachine en wasbak.

plattegrond begane grond

In de hal is achter een kolommenrij een zitruimte die is uitgewerkt als een half besloten woonruimte, zodat de woonsfeer wordt versterkt. De kolommenrij geeft de zitruimte een beschutte sfeer, gericht op de achtertuin. In een keienwand is een open sierhaard opgenomen.

de zitruimte in de hal met keienwand en open haard
de centrale hal met verrijdbare winkelkasten

Aan de centrale hal zijn alle publiek bezoekbare functies gelegen die gericht zijn op de bewoners en de cliënten uit de buurt, zoals de kapsalon, pedicure, gymruimte, huisartsenpost en fysiotherapie. Door deze functies met wachtzitjes aan de centrale hal te groeperen wordt de mogelijkheid voor ontmoeting en sociale cohesie versterkt.

de kapsalon

In de hal zijn maatwerk verrijdbare winkelkasten gemaakt. Op normale dagen is de winkel in de hal in gebruik. Wanneer er speciale evenementen zijn kunnen de kasten worden verplaatst naar een andere ruimte zodat de hal vrij is. De kasten zijn te sluiten.

De kleur en materialen zijn een combinatie van natuurlijke materialen en zachte tinten, die aansluiten bij de groene bosrijke omgeving waarin Oostduin is gelegen. Elementen van ruwe stenen, natuurlijk hout en levend groen zijn gecombineerd met zachte verlichting en wolachtige stoffen. Ook is er gezorgd voor een goede akoestiek in alle ruimten om een prettige omgeving te creëren.

de plantenwand en fotoprint

De liftkern is omkleed met een plantenwand en een fotoprint. De print is een collage van de vier seizoenen, ontworpen door Tamara Traxel.

de hellingbaan naar het restaurant

Door de gevel op te schuiven is ruimte gemaakt voor een hellingbaan naar het restaurant, welke ca 50 cm hoger ligt dan de centrale hal. Het restaurant is voorzien van een ruim terras gericht op de zon en de entree.

de entree naar het restaurant

De entree naar het restaurant is met een houten strokenwand bekleed.

het restaurant met visgraat vloer en akoestisch plafondeiland

De eetzaal is ingericht als een restaurant, met een bar en open keuken. De maaltijden worden in de keuken bereid en uitgeserveerd naar de tafels. Aan de bar zijn drankjes en kleine hapjes te bestellen. Het restaurant wordt ook regelmatig bezocht door bewoners uit de buurt. De vloer van de hal en het restaurant is gemaakt uit op maat gesneden en een mix van geselecteerde pvc stroken, in visgraat verband, met de bijbehorende omkaderende strook. Op deze wijze wordt een klassieke stijlvolle vloer in een reinigbare uitvoering haalbaar gemaakt.

het restaurant met bar en open keuken

Het oude verlaagde plafond heeft plaats gemaakt voor een hoger akoestisch plafondeiland waarin de verlichting en luchtbehandeling is geïntegreerd. Het plafondeiland is los gehouden van de buitengevels waardoor de volledige hoogte van de ruimte is behouden.
De visgraat vloer en de okergele gordijnen geven het restaurant een klassieke uitstraling. De meubels zijn uitgevoerd in blank gelakt massief hout. De verschillende vormen en kleuren van de tafels en stoelen zorgen voor een huiselijke sfeer en maken gevarieerde indelingen mogelijk. Zo kunnen er lange aaneengesloten tafels worden gemaakt door de tafels te draaien.
De eetzaal heeft een podium voor voorstellingen. Een neerlaatbaar scherm kan gebruikt worden voor presentaties en het vertonen van films. De ruimte is voorzien van een nieuwe beamer en geluidinstallatie, waarvan de luidsprekers op de vrije gevelkolommen zijn geplaatst.

het restaurant met zicht op de tuin, nieuw akoestisch eilandplafond met zijverlichting
de bar bij het restaurant

de vergaderruimte met flexibel indeelbaar meubilair

In de zijvleugel zijn de kantoren en vergaderruimte nieuw ingericht. In het interieur zijn warme materialen en huiselijke stoffen toegepast, welke duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Beleving en sfeer, rekening houdend met het beschikbare budget.

WOONZORGCENTRUM OOSTDUIN, DEN HAAG
project: renovatie begane grond
locatie: Oostduin, Den Haag
interieurontwerp: Arvide
bouwkundig architect: bureau Kroner 
opdrachtgever: Florence Zorg