KB INFORMELE ZONE

3D impressie van de informele zone

De Koninklijke Bibliotheek is de Nationale Bibliotheek van Nederland en bewaart al het geschreven erfgoed in Nederland. De collectie van de KB trekt nationaal en internationaal onderzoekers aan. De KB is geen openbare bibliotheek en leent geen publicaties uit die onder de bewaarplicht van de KB vallen. Daarom verblijven onderzoekers voor lange tijd in de beveiligde omgeving van de KB om de collectie in alle rust in te zien en onderzoek te plegen.
Om de KB een meer open en toegankelijk karakter te geven zal een ‘informele zone’ worden gecreëerd, zodat een laagdrempelige entreezone ontstaat.
ARVIDE won de selectie voor het ontwerp van het basisplan. Dit plan bestaat uit het ontwerp van de hoofdrouting, de vloer en de definitie van de ruimte. Daarnaast heeft ARVIDE een flexibel indeelbaar ruimtelijk concept gemaakt net daarin de diverse functies van de informele zone.

Informele zone KB, concept collage

Het concept bestaat uit een ‘Literair Kavellandschap’, waarin de diverse functies als kavels naast elkaar liggen. De hoofdrouting is gekenmerkt door houten planken en loopt van de hoofdentree als een vlonderpad door het literaire landschap, langs de diverse kavels, en eindigt in de blauwe ‘Zee van Kennis’, de beveiligde zone van de KB. Bezoekers kunnen vanaf het informele pad gebruik maken van de diverse functies in het landschap, zoals een leestafel met zoekfuncties, lounge met koffiebar, mini-museum, design-hub, pop-up expo, flexibele evenementenruimte voor presentaties en een KB shop.

3D impressie van de informele zone

De kavels bestaan uit losse karpetten, waarvan de indeling kan worden gewijzigd, bijvoorbeeld voor speciale evenementen, workshops en wisselende tentoonstellingen.
Net als bij het Hollandse kavellandschap zal de flexibele verkaveling van de informele zone constant veranderen en vernieuwen.
In het concept worden, net als in de collectie van de KB, klassieke en nieuwe kenmerken verweven. Zo is de vloer in de basis een klassieke visgraatvloer, maar krijgt deze een ‘twist” door de speelse belijning van de vlonderplanken en een losse verweving met de naastgelegen vloer. De losse karpetten en de meubels zijn een mix van klassiek en nieuw, qua materialen en design.

ontwerpschets


project: Informele Zone KB, Den Haag
opdrachtgever: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
omvang: 500 m2
architecten: Han-Willem Visscher, Adriaan Jurriëns