KB INFORMELE ZONE

3D impressie van de informele zone

De Koninklijke Bibliotheek is de Nationale Bibliotheek van Nederland en bewaart al het geschreven erfgoed in Nederland. De collectie van de KB trekt nationaal en internationaal onderzoekers aan. De KB is geen openbare bibliotheek en leent geen publicaties uit die onder de bewaarplicht van de KB vallen. Daarom verblijven onderzoekers voor lange tijd in de beveiligde omgeving van de KB om de collectie in alle rust in te zien en onderzoek te plegen.
Om de KB een meer open en toegankelijk karakter te geven is een ‘informele zone’ gecreëerd, zodat een laagdrempelige entreezone ontstaat.

de informele zone, zicht vanuit entree

ARVIDE won de selectie voor het ontwerp van het interieurconcept, welke bestaat uit het ontwerp van de ruimtelijke organisatie, de hoofdrouting, ontwerp van de vloer en een kleurconcept voor de informele zone. Daarnaast heeft ARVIDE een flexibel indeelbaar ruimtelijk concept gemaakt met de diverse functies van de informele zone.

Informele zone KB, concept collage

Het concept bestaat uit een ‘Literair Kavellandschap’, waarin de diverse functies als kavels naast elkaar liggen. De hoofdrouting is gekenmerkt door houten planken en loopt van de hoofdentree als een vlonderpad door het literaire landschap, langs de diverse kavels, en eindigt in de blauwe ‘Zee van Kennis’, de beveiligde zone van de KB. Bezoekers kunnen vanaf het informele pad gebruik maken van de diverse functies in het landschap, zoals een leestafel met zoekfuncties, lobby met koffiebar, mini-museum, design-hub, pop-up expo, flexibele evenementenruimte voor presentaties en een KB shop.

3D impressie van de informele zone
de entree van de informele zone, de ‘vlonderplanken’ in de vloer

De kavels bestaan uit losse karpetten, waarvan de indeling kan worden gewijzigd, bijvoorbeeld voor speciale evenementen, workshops en wisselende tentoonstellingen.
Net als bij het Hollandse kavellandschap zal de flexibele verkaveling van de informele zone zich constant veranderen en vernieuwen.
In het concept worden, net als in de collectie van de KB, klassieke en nieuwe kenmerken verweven. Zo is de vloer in de basis een klassieke visgraatvloer, maar krijgt deze een ‘twist’ door speelse ‘vlonderplanken’, die de hoofdroute langs de balie, langs alle kavels, naar de besloten ruimte van de KB markeert. De losse karpetten en de meubels zijn een mix van klassiek en modern, qua materialen en design.

de toegang naar de besloten ruimte van de KB
zicht op de hoge ruimte, nieuwe glaspuien die de informele ruimte omkaderen

Het concept omvat tevens een nieuwe kleur voor de balie, passend in het kleurconcept. Voor de omsluitende delen, zoals vaste kasten, puien en de nieuwe toegangscontrole is voor een eenduidige donkergrijze kleur gekozen, om een heldere ruimte te definiëren, als tegenhanger van de witte wanden van het gebouw. Er zijn enkele glaspuien toegevoegd om de ruimte volledig te omkaderen.

ontwerpschets
ontwerpfase van de nieuwe vloer
de lobby
de koffieplek bij de lobby


INFORMELE ZONE KB DEN HAAG
project: interieurontwerp Informele Zone KB, Den Haag,
opdrachtgever: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
omvang: 500 m2
architecten: Han-Willem Visscher, Adriaan Jurriëns
status: opgeleverd (2023)