JUNOBLOK DEN HAAG

junoblok
Junoblok vanaf de Trekvliet

Het Junoblok is het grootste kluswoningen project in Den Haag. Het voormalig kantoorgebouw uit de jaren 70 is getransformeerd in 67 kluswoningen, variërend van 30 tot 300 m2 groot.

Het Junoblok is het eerste woningproject sinds 50 jaar in bedrijventerrein de Binckhorst. Voormalig eigenaar, DSO gemeente Den Haag, heeft hiermee als pionier vormgegeven aan de wens om het wonen in de Binckhorst te bevorderen, een gebied dat zich snel transformeert in een dynamisch stadsdeel voor wonen werken, cultuur en recreatie.
Het voordeel van kluswoningen is om voor een lage prijs een grote ruimte in een bijzonder gebouw te kunnen kopen met de vrijheid om het zelf verder te kunnen inrichten. 
In de voorfase van het ‘klusrijp’ maken zijn alle zaken op gebouwniveau, zoals de bestemmingswijziging, de verkeersstructuur,  nutsaansluitingen en het parkeren opgelost.


Er zijn diverse modellen gemaakt voor de verkaveling van de individuele klusruimten. Uiteindelijk is er gekozen voor een galerij ontsluiting aan de binnenzijde om de individuele kavels te ontsluiten. Door de entrees aan de binnenhof te leggen ontstaat een collectieve binnenzijde en een vrije buitenzijde.  De galerijen maken het mogelijk dat kopers zelf bepalen waar in de gevel de entreedeur wordt gemaakt.

de nieuwe galerijen aan de binnenzijde van het Junoblok zorgen voor optimale vrijheid


Aan de zijde van de Trekvliet is een grote opening gemaakt in de bebouwing, waardoor de binnenplaats zich opent naar de Trekvliet en de kade. Daarbij wordt er ruimte gecreëerd voor een overdekte entreezone en entreehal.

de binnenplaats heeft een hoge opening naar de zijde van de Trekvliet gekregen
(beeld Plus New Media)

KIES JE EIGEN GEVEL:
Middels een bouwwijzer kunnen kopers zelf keuzes maken voor hun eigen geveldeel. Zo kan er gekozen worden voor grotere glasopeningen, een of meerdere balkons of een frans balkon. Deze opties zijn vooraf uitgewerkt.

de toren aan de Trekvliet:
kopers kiezen zelf voor meer glas, een balkon of frans balkon

DUURZAME PARKEEROPLOSSING:
De wens om de eigen kavel vrij te houden van grote parkeerdruk heeft geleid tot een duurzaam alternatief. Het grotendeels leegstaande parkeerdak op het naastgelegen bedrijfsverzamelgebouw Binck Twins is ingezet om de parkeerbehoefte op te lossen. Een houten brug over de tussenstraat verbindt het bestaande parkeerdak met het Junoblok. Hierdoor blijven de twee kadezijden en de binnenplaats vrij van parkeren.

een houten brug verbindt het parkeerdak met het Junoblok
de brug naar het parkeerdak van de Binck Twins

De vrijheid in het Junoblok zorgt ervoor dat de kopers hun woning zelf kunnen inrichten. Elke woning is daardoor uniek, van loft tot een appartement met bijzondere indeling, die nergens anders mogelijk is.

interieur van een kluswoning
de nieuwe ruimte van het penthouse, bouwfase 1
uitzicht vanuit het nieuwe penthouse in de toren


project: Junoblok, Binckhorst, Den Haag
kantoortransformatie en kluswoningen, 9000 m2 BVO
opdrachtgever: DSO  / Gemeente Den Haag
quickscan en conceptvorming: ARVIDE ism met VisieR
architecten: ARVIDE architectuur in samenwerking met Hulshof Architecten