43 WONINGEN STADSHAGEN ZWOLLE

de zeven vrijstaande villa’s

De 43 woningen maken deel uit van de Rietkraag, een deelplan in het nieuwe Zwolse stadsdeel Stadshagen. De Rietkraag is opgedeeld in drie hoofdonderdelen: de randen, het binnengebied en de Strip. Deze onderdelen zijn herkenbaar aan drie verschillende kleuren voor het gevelmetselwerk: donkerpaars, rood en lichtgeel.

Hierdoor ontstaat er een samenhang tussen de verder qua architectuur sterk verschillende plannen. De 24 laanwoningen liggen in het binnengebied en zijn uitgevoerd in twee soorten rode gevelsteen.

houten lamellen in de gevel van de patiowoningen

De overige woningtypen bevinden zich in “de Strip”, een singel met een breed pad dat de woonbuurt de Hoven verbindt met het Rietpark. De losse bebouwing bestaat uit 6 twee-onder-een-kap woningen en 7 vrijstaande villa’s. De 6 patiowoningen bevinden zich achter een robuuste lichte kademuur, langs de wandelroute aan de Strip. De buitenruimte van de woning worden gemarkeerd door verdraaide houten lamellen, die gefragmenteerde doorzichten geven.

de patiowoningen
twee onder een kap woning

De twee onder een kap woningen zijn familie van de villa’s en hebben een asymmetrische opzet, waarbij de richting van de gezamenlijke kap niet gedraaid is.
De gevels zijn in licht metselwerk en donker behandeld hout uitgevoerd. De goot is weggewerkt achter een houten omlijsting.

project: 43 woningen Stadshagen, Zwolle
opdrachtgever; Bouwfonds Wonen
project bij: Galis Architectenbureau BNA
projectarchitect: Han-Willem Visscher
stedenbouwkundig ontwerp: BGSV