43 WONINGEN STADSHAGEN ZWOLLE

patiowoning langs de singel

De 43 woningen maken deel uit van de Rietkraag, een deelplan in het nieuwe Zwolse stadsdeel Stadshagen. De Rietkraag is opgedeeld in drie hoofdonderdelen: de randen, het binnengebied en de Strip. Deze onderdelen zijn herkenbaar aan drie verschillende kleuren voor het gevelmetselwerk: donkerpaars, rood en lichtgeel. Hierdoor ontstaat er een samenhang tussen de verder qua architectuur verschillende plannen.

situatie van de verschillende woningtypen
de 24 laanwoningen
de laanwoningen, de kopwoning heeft een aanbouw in lijn met de schuin weglopende straat

De 24 laanwoningen liggen in het binnengebied en zijn uitgevoerd in twee soorten rode gevelsteen. De voorzijde is gericht op het zuidwesten, de buitenruimte aan de voorzijde is uitgevoerd als een iets opgetild terras. De tuinmuur en het lichte hoogteverschil zorgen voor een beschutte buitenruimte zonder dat het contact met de straat verloren gaat. Een overkapt terras op de tweede verdieping biedt een uitzicht over de laan; het lessenaarsdak accentueert het uitkijken.

situatie van de ‘Strip’, met de twee onder een kap woningen, patiowoningen en de vrijstaande woningen

De overige woningtypen bevinden zich in “de Strip”, een singel met een breed pad dat de woonbuurt de Hoven verbindt met het Rietpark. De losse bebouwing bestaat uit 6 twee-onder-een-kap woningen en 7 vrijstaande villa’s.

De Strip, doorsnede profieldoorsnedes met zijgevels, van links naar rechts de twee onder een kapwoningen, de patiowoningen, de singel en de stadsvilla’s
de vrijstaande stadsvilla’s liggen versprongen
stadsvilla
de patiowoningen, de optionele opbouw heeft een donkere houten gevelbekleding

De 6 patiowoningen bevinden zich achter een robuuste lichte kademuur, langs de wandelroute aan de Strip. De buitenruimte van de woning worden gemarkeerd door verdraaide houten lamellen, die gefragmenteerde doorzichten geven.

houten lamellen in de gevel van de patiowoningen
Twee onder een kap woning, met gedraaide plattegrond

De twee onder een kap woningen zijn familie van de stadsvilla’s en hebben een asymmetrische opzet, waarbij de richting van de plattegrond en trap een kwartslag gedraaid is. De gezamenlijke kap is niet gedraaid. De gevels zijn in licht metselwerk en donker behandeld hout uitgevoerd. De goot is weggewerkt achter een houten omlijsting.

vrijstaande stadsvilla’s, zijgevels

STADSHAGEN, ZWOLLE
project: 43 woningen Stadshagen, Zwolle
opdrachtgever; Bouwfonds Wonen
project bij: Galis Architectenbureau BNA
projectarchitect: Han-Willem Visscher
stedenbouwkundig ontwerp: BGSV