VATHORST DE LAAK AMERSFOORT

overzicht van het blok

Vathorst de Laak, Amersfoort ‘Blok 39’ bestaat uit 29 kadewoningen en 36 appartementen en een hoge woontoren van de Duitse architect Hans Kollhoff. Onder het autovrije binnengebied is een parkeerkelder voor 101 auto’s opgenomen. De kadewoningen hebben een eigentijdse uitstraling en roepen tegelijkertijd het beeld op van Hollandse grachtenpanden. Wij stemden de inrichting van

voorgevel appartementen, rechts de hoofdentree

Het appartementencomplex bestaat uit 36 appartementen. Aan de kade manifesteert het complex zich als zes grote pakhuizen, passend in de taal van de grachtenhuizen. De entree wordt geaccentueerd door een 4 lagen hoog portaal. Hierdoor bereikt men tevens het publiek toegankelijke binnengebied. De appartementen worden aan de binnenzijde ontsloten door een galerij. De parkeergarage en de inrichting van de binnenhof zijn onderdeel van het project.

entreegebouw
binnenzijde met galerijen en entrees
de galerij
zijgevel met ‘The Box’, een afwijkend appartement uitkijkend over het park

In elk deelplan zijn volgens het stedenbouwkundig plan ‘specials’ opgenomen: woningen of appartementen met een afwijkende vormgeving en materialisering. ‘The Box’ is een afwijkend appartement, met een verdraaide aluminium doosvorm, uitkijkend over het park.

VATHORST DE LAAK, AMERSFOORT
project: 36 appartementen Vathorst De Laak, Amersfoort
opdrachtgever: Latei Projectontwikkeling, Amersfoort
stedenbouwkundig ontwerp: West 8, Rotterdam
project bij: Galis Architektenburo BNA
ontwerp stadswoningen: Babet Galis
ontwerp appartementen: Han-Willem Visscher
gerealiseerd 2006-2009